Światowy Dzień Chleba
Chlebek szumi, syczy i chrupie, czyli logopedyczna uczta z bochenkiem w roli głównej! 


Światowy Dzień Chleba – 16 października to doskonała okazja, by połączyć ćwiczenia logopedyczne z edukacją sensoryczną, kulturową i społeczną 



W czasie zajęć terapii logopedycznej dzieci przenosiły się w bajkowe światy, a jednocześnie uczyły się poprawnej artykulacji i czytania ze zrozumieniem – pracując w stylu bajkowo-edukacyjnym 


Treści bajek:
„Szumiący chlebek w Złotej Piekarni” oraz
„Chrupiący chlebek Czesia i Czarodziejskie Ziarenka” były bogate w głoski szumiące, syczące, ciszące oraz głoskę [R], a przy tym niosły piękne przesłanie o szacunku do chleba i pracy ludzkich rąk 

Dzieci pracowały w kartach z ćwiczeniami językowymi, sensorycznymi, słuchowymi i oddechowymi, poszerzały słownictwo związane z pieczywem i zawodem piekarza 

Wzięły udział w zabawie oddechowej „Zapach piekarni”, podczas której wąchały woreczki z mąką, ziarnami i przyprawami używanymi do wypieku chleba 

Podczas zajęć kształtowały szacunek wobec pracy ludzkich rąk i wartości chleba.
Uwieńczeniem była degustacja chleba – dzieci rozpoznawały zapachy i smaki różnych rodzajów pieczywa, opisywały swoje wrażenia i budowały proste zdania tematyczne 

Za udział w logopedycznej uczcie z okazji Światowego Dnia Chleba, za piękną wymowę, uważne słuchanie, ,,szumiące” ćwiczenia i ,,chrupiący” uśmiech podczas degustacji, dzieci otrzymały dyplom „Mistrza Szumiącego Chrupania”! 


Zajęcia były ciepłe, pachnące i angażujące wszystkie zmysły, a przy tym logopedycznie wartościowe i pełne radości!















